Ovocný piškotový koláč
14. 3. 2008
Suroviny:
Korpus: 4 žloutky, 5 lžic horké vody, 180g moučkového cukru, vanilkový cukr, 4 bílky, 150g polohrubé mouky, lžička kypřícíko prášku do pečiva.(ořechy?)
Na želatinu s ovocem: kompotované ovoce (3 x jahody) včetně šťávy z kompotu, 2 pudinkové prášky.(eventuelně voda s cukrem)
Nejprve vymažeme vyšší plech a vysypeme strouhankou. Dáme vařit vodu. Do mísy dáme žloutky a s polovinou cukru utřeme do pěny. Vmícháme část mouky smíchané s práškem do pečiva.(s moukou dáváme do těsta také ostatní suché přísady jako jsou ořechy - jen pro zpestření). Ušleháme bílky v pevný sníh, potom zašleháme i zbylý cukr. Sníh opatrně smísíme se žloutkovým základem. Těsto navrstvíme na plech, rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Troubu prvních patnáct minut pečení neotvíráme rovněž po upečení necháme pomalu schladnout. Jinak by se mohlo srazit.
Jahody necháme okapat. Šťávu odměříme a dáme třičtvrtě litru do hrnce. Do hrnku vedle připravíme ještě čtvrt litru šťávy (či vody doslazené lžicí cukru) nasypeme oba pudinky a rozmícháme. Šťávu v hrnci necháme přijít k varu. Znovu zamícháme pudinkovou směs. Poté odstavíme Šťávu z plotny a pudinkovou směs nalijeme do hrnce. Řádně promícháme. Za stálého míchání vaříme ještě 2 minuty. Necháme trochu schladnout, mícháme.
Na vychladlý korpus vyskládáme jahody. Polyjeme teplým, ale ne vroucím pudinkem a trochu srovnáme.
Na tento koláč lze také s úspěchem použít: ananasový a mandarinkový kompot
broskvový a jahodový kompot
Korpus: 4 žloutky, 5 lžic horké vody, 180g moučkového cukru, vanilkový cukr, 4 bílky, 150g polohrubé mouky, lžička kypřícíko prášku do pečiva.(ořechy?)
Na želatinu s ovocem: kompotované ovoce (3 x jahody) včetně šťávy z kompotu, 2 pudinkové prášky.(eventuelně voda s cukrem)
Nejprve vymažeme vyšší plech a vysypeme strouhankou. Dáme vařit vodu. Do mísy dáme žloutky a s polovinou cukru utřeme do pěny. Vmícháme část mouky smíchané s práškem do pečiva.(s moukou dáváme do těsta také ostatní suché přísady jako jsou ořechy - jen pro zpestření). Ušleháme bílky v pevný sníh, potom zašleháme i zbylý cukr. Sníh opatrně smísíme se žloutkovým základem. Těsto navrstvíme na plech, rozetřeme a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Troubu prvních patnáct minut pečení neotvíráme rovněž po upečení necháme pomalu schladnout. Jinak by se mohlo srazit.
Jahody necháme okapat. Šťávu odměříme a dáme třičtvrtě litru do hrnce. Do hrnku vedle připravíme ještě čtvrt litru šťávy (či vody doslazené lžicí cukru) nasypeme oba pudinky a rozmícháme. Šťávu v hrnci necháme přijít k varu. Znovu zamícháme pudinkovou směs. Poté odstavíme Šťávu z plotny a pudinkovou směs nalijeme do hrnce. Řádně promícháme. Za stálého míchání vaříme ještě 2 minuty. Necháme trochu schladnout, mícháme.
Na vychladlý korpus vyskládáme jahody. Polyjeme teplým, ale ne vroucím pudinkem a trochu srovnáme.
Na tento koláč lze také s úspěchem použít: ananasový a mandarinkový kompot
broskvový a jahodový kompot
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář