Řezy s mandarinkami
5. 3. 2008
Suroviny: Těsto: 3 vejce,3 lžíce horké vody,90g polohrubé mouky, 90g cukru, lžička prášku do pečiva.
Náplň: 250g šlehačky, ztužovač šlehačky (koupíme tam, co pudink),zakysaná smetana, vanilkový cukr, dvě plechovky mandarinkového kompotu - okapané ovoce.
Falešné želé: Šťáva z kompotů doplněná vodou(celkem půl litru tekutin) s lžící cukru, vanilkový pudink.
Postup: Připravíme si suroviny na korpus; vymažeme a vysypeme formu. Těsto je na ovál asi čtyřicet centimetrů (poloviční plech). Dáme vařit vodu. Do mísy oddělíme žloutky, polovinu cukru. Přidáme tři lžíce vroucí vody a šleháme. Postupně přisypeme větší část mouky smíchané s kypřícím práškem.
Vedle v míse ušleháme bílky do tuha. Pak přidáme zbytek cukru. Bílek opatrně promísíme s původní hmotou a dáme do trouby. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Zkontrolujeme špejlí. Necháme pomalu vychladit.
Zatímco těsto chladne, připravíme si náplň. (Plechovky s kompotem otřeme. Do víček uděláme dvě dírky proti sobě. Šťávu z kompotu nalijeme do čtvrtlitrového hrnku. Poté přelijeme do nerez hrnce na pudink. Zároveň přidáme vodu, do půl litru a dosladíme.)
Vedle necháme na sítku okapat mandarinky.
Do mísy dáme šlehačku a postupně pomalinku přisypáváme ztužovač. Zároveň použijeme rychlošlehač. Po ušlehání do tuha smícháme s zakysanou smetanou a mandarinkami. Osladíme vanilkovým cukrem. Jemně zamícháme. Naklademe na vychladlý korpus a dáme ještě chladit do ledničky.
Falešné želé si připravíme z připravené nastavené šťávy z kompotu. Do hrnečku dáme asi polovinu připravené šťávy a pudinkový prášek. Ostatní šťávu dáme na plotnu a zahříváme mírným plamenem k varu. Poté odstavíme z plotýnky a vidličkou vyšleháme pudink v hrnečku. Toto nalijeme do vroucí šťávy a ihned řádně mícháme. Poté znovu postavíme na plotnu a vaříme dvě minuty. Šťávu necháme postupně vychladnout a mícháme. Když je ještě horká, ale ne vrouví, nalijeme jí na korpus s náplní. Necháme vychladnout a nejdříve za hodinu podáváme. Pokud dříve, želé nebude tuhé a trochu to zkazí celkový dojem.
Náplň: 250g šlehačky, ztužovač šlehačky (koupíme tam, co pudink),zakysaná smetana, vanilkový cukr, dvě plechovky mandarinkového kompotu - okapané ovoce.
Falešné želé: Šťáva z kompotů doplněná vodou(celkem půl litru tekutin) s lžící cukru, vanilkový pudink.
Postup: Připravíme si suroviny na korpus; vymažeme a vysypeme formu. Těsto je na ovál asi čtyřicet centimetrů (poloviční plech). Dáme vařit vodu. Do mísy oddělíme žloutky, polovinu cukru. Přidáme tři lžíce vroucí vody a šleháme. Postupně přisypeme větší část mouky smíchané s kypřícím práškem.
Vedle v míse ušleháme bílky do tuha. Pak přidáme zbytek cukru. Bílek opatrně promísíme s původní hmotou a dáme do trouby. Pečeme v mírně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Zkontrolujeme špejlí. Necháme pomalu vychladit.
Zatímco těsto chladne, připravíme si náplň. (Plechovky s kompotem otřeme. Do víček uděláme dvě dírky proti sobě. Šťávu z kompotu nalijeme do čtvrtlitrového hrnku. Poté přelijeme do nerez hrnce na pudink. Zároveň přidáme vodu, do půl litru a dosladíme.)
Vedle necháme na sítku okapat mandarinky.
Do mísy dáme šlehačku a postupně pomalinku přisypáváme ztužovač. Zároveň použijeme rychlošlehač. Po ušlehání do tuha smícháme s zakysanou smetanou a mandarinkami. Osladíme vanilkovým cukrem. Jemně zamícháme. Naklademe na vychladlý korpus a dáme ještě chladit do ledničky.
Falešné želé si připravíme z připravené nastavené šťávy z kompotu. Do hrnečku dáme asi polovinu připravené šťávy a pudinkový prášek. Ostatní šťávu dáme na plotnu a zahříváme mírným plamenem k varu. Poté odstavíme z plotýnky a vidličkou vyšleháme pudink v hrnečku. Toto nalijeme do vroucí šťávy a ihned řádně mícháme. Poté znovu postavíme na plotnu a vaříme dvě minuty. Šťávu necháme postupně vychladnout a mícháme. Když je ještě horká, ale ne vrouví, nalijeme jí na korpus s náplní. Necháme vychladnout a nejdříve za hodinu podáváme. Pokud dříve, želé nebude tuhé a trochu to zkazí celkový dojem.
Náhledy fotografií ze složky Zákusky na fotografii
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář