Borůvkový koláč
22. 8. 2008
Suroviny: Na těsto: 50g másla
200g hladké mouky
50g hrubé mouky
1 žloutek
3lžíce cukru krupice
2lžíce vlažného mléka
1/2 kostky droždí
pár zrníček soli
Na náplň: borůvky asi 300 - 350g (pokud nejsou, lze použít rybíz
čerstvý nebo kompotovaný, ev. tvaroh nebo povidla)
Drolenka: 60g másla
90g polohrubé mouky
60g cukru moučka
Jako první si připravím kvásek. Tedy ohřeji trošku mléka, aby bylo vlažné. Do hrnečku nadrobím droždí rozmíchám vidličkou se lžící cukru, dvěmi lžícemi vlažného mléka, pár zrníček soli a posypu asi lžicí hladké mouky. Nechám přikryté asi čtvrt hodiny.
Mezitím utřu máslo se dvěmi lžícemi cukru a žloutkem. Potom si připravím i ostatní suroviny, přidám kvásek a vypracuji těsto. Posypu moukou (aby se nepřilepila utěrka), přikryju utěrkou a dám pod polštář. Nechám ho odpočinout asi hodinu.
Když je těsto odpočaté, zapnu troubu a na plech s pečicím papírem si připravím čtyři pokud možno kulaté placičky asi o průměru dvacet centimetrů. Ale hlavně aby se nám těsto na plech dobře vešlo. Znovu necháme ještě asi dvacet minut odpočinout na teple. Přitom si připravíme suroviny na drolenku a připravíme ji.
Pak už zbývá jen rozdělit omyté a okapané ovoce a drolenku, dát do trouby a dohlédnout na upečení. Pokud máme sbírané ovoce tak docela levné a výtečné.
200g hladké mouky
50g hrubé mouky
1 žloutek
3lžíce cukru krupice
2lžíce vlažného mléka
1/2 kostky droždí
pár zrníček soli
Na náplň: borůvky asi 300 - 350g (pokud nejsou, lze použít rybíz
čerstvý nebo kompotovaný, ev. tvaroh nebo povidla)
Drolenka: 60g másla
90g polohrubé mouky
60g cukru moučka
Jako první si připravím kvásek. Tedy ohřeji trošku mléka, aby bylo vlažné. Do hrnečku nadrobím droždí rozmíchám vidličkou se lžící cukru, dvěmi lžícemi vlažného mléka, pár zrníček soli a posypu asi lžicí hladké mouky. Nechám přikryté asi čtvrt hodiny.
Mezitím utřu máslo se dvěmi lžícemi cukru a žloutkem. Potom si připravím i ostatní suroviny, přidám kvásek a vypracuji těsto. Posypu moukou (aby se nepřilepila utěrka), přikryju utěrkou a dám pod polštář. Nechám ho odpočinout asi hodinu.
Když je těsto odpočaté, zapnu troubu a na plech s pečicím papírem si připravím čtyři pokud možno kulaté placičky asi o průměru dvacet centimetrů. Ale hlavně aby se nám těsto na plech dobře vešlo. Znovu necháme ještě asi dvacet minut odpočinout na teple. Přitom si připravíme suroviny na drolenku a připravíme ji.
Pak už zbývá jen rozdělit omyté a okapané ovoce a drolenku, dát do trouby a dohlédnout na upečení. Pokud máme sbírané ovoce tak docela levné a výtečné.