Hovězí gulášek
26. 3. 2008
Suroviny asi na 6 porcí: 4 větší cibule, 2 lžíce oleje, maso na guláš asi 400g (používám libovější maso někdo raději kližku), papriku asi lžíci, pálivou papriku na špičku nože a nebo podle chuti, lžičku soli, čtvrt hrnku hladke mouky, vodu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme i maso. Pokud se jedná o kližku, vykrájíme. Do většího papeńáku dáme rozpálit olej. Poté přidáme kostičky cibulky. Necháme zesklovatět a po zrůžovění přidáme maso. Ze všech stran necháme zatáhnout. Zamícháme, přidáme papriku, pálivou papriku, sůl a vodu. Vody dáme tolik, aby zůstalo maso potopené a abychom měli dostatek omáčky. Zavřeme papeňák a když se gulášek vaří, necháme ho na plynu asi 45 minut. Poté vypneme a počkáme do zchladnutí. Tedy vypustíme páru, myšleno, pomocí vidličky, z hrnce. Opět přivedeme k varu, tentokrát bez pokličky a zahustíme. Čtvrt hrnku mouky rozmícháme ve studené vodě a do vroucí omáčky za stálého míchání vlijeme. Za občasného míchání vaříme asi deset minut. Můžeme podávat, ale lepší je druhý den. Také lze zapéci s těstovinou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Připravíme i maso. Pokud se jedná o kližku, vykrájíme. Do většího papeńáku dáme rozpálit olej. Poté přidáme kostičky cibulky. Necháme zesklovatět a po zrůžovění přidáme maso. Ze všech stran necháme zatáhnout. Zamícháme, přidáme papriku, pálivou papriku, sůl a vodu. Vody dáme tolik, aby zůstalo maso potopené a abychom měli dostatek omáčky. Zavřeme papeňák a když se gulášek vaří, necháme ho na plynu asi 45 minut. Poté vypneme a počkáme do zchladnutí. Tedy vypustíme páru, myšleno, pomocí vidličky, z hrnce. Opět přivedeme k varu, tentokrát bez pokličky a zahustíme. Čtvrt hrnku mouky rozmícháme ve studené vodě a do vroucí omáčky za stálého míchání vlijeme. Za občasného míchání vaříme asi deset minut. Můžeme podávat, ale lepší je druhý den. Také lze zapéci s těstovinou.